Experttips
Bookmark and Share

De medvetna förseningarna drabbar dig

Intrum9-640x300
2 av 3 svenska företagare uppger att deras kunder medvetet betalar fakturorna för sent. Och som om det inte vore nog uppger var fjärde företag att de sena betalningarna hotar deras överlevnad.

Det är undersökningen European Payment Report 2016 som presenterar de dystra siffrorna. Och faktum är att dessa förseningar verkligen försämrar företagens ekonomi. 30 procent av de tillfrågade företagen i Sverige svarade till exempel att deras tillväxt hindras av sena betalningar och var tionde skulle kunna anställa fler om de bara fick betalt i tid.

– Kopplingen mellan att få fakturorna betalda snabbare och att kunna anställa är dessutom störst bland små och medelstora företag – alltså bland de företag där allra flest nya jobb skapas, säger Mikael Ericson, VD för Intrum Justitia Sverige AB.

Att småföretagen drabbas mest beror bland annat på att de är sämst skyddade mot sena betalningar.

– Nästan hälften av alla små och medelstora företag använder varken checkkrediter, förskottsbetalning, skuldindrivning eller vidareförsäljning av fakturor som skydd mot sena eller uteblivna betalningar. Bland storföretag är det bara 17 procent som är oskyddade. Skillnaden säger ytterligare något om hur sårbara små och medelstora företag är, säger Mikael Ericson.

Att förändra hela systemet i grunden kräver insatser från regeringen, men för den enskilde företagaren gäller det ju att få betalt nu. Det är en av anledningarna till att fler och fler småföretag nu börjar sälja sina fakturor och samarbetar med inkassoföretag. För storföretagen är det en självklarhet att skydda sig själva på det här sättet, och nu är det dags för småföretagen att göra detsamma.

Lär mer om hur inkassotjänster kan skydda ditt företag här!

Intrum10-640x300

Bildspecial: Så ser din sålda faktura ut för kunden

Experttips
Många som funderar på att sälja sina fakturor undrar hur fakturan som skickas till slutkunden ser ut. Vem står till exempel som avsändare och skickas fakturan elektroniskt eller per post? Här svarar Fredrik Andersson, Intrum Justitias Head of Financial Services, på era vanligaste frågor.
Så mycket kan du spara

Fakturaköp eller fakturabelåning – vad hjälper ditt företag mest?

Experttips
Factoring är ett enkelt sätt för företagare att förbättra likviditeten. Fakturabelåning och fakturaköp är två vanliga sorters factoring – här reder vi ut vilket av alternativen som passar just ditt företag. Och hur mycket du kan spara genom att använda dig av dem.