Guider
Bookmark and Share

Aldrig mer sena fakturor –
så här gör du!

Intrum2-640x300
Det är lika irriterande varje gång – förfallodatumet har passerat men ännu har du inte fått betalt. Så här ser du till att få betalt i tid 2017.

Få saker kan göra småföretagare lika irriterade som när kunderna inte betalar i tid. Och det är faktiskt inte bara irriterande, det kan påverka företagets ekonomi. Skatter, moms, hyror och löner ska betalas varje månad – oavsett om kunderna betalar dig. Så här försäkrar du dig mot sena betalningar.


1. Kolla upp dina kunder i förväg
Det är viktigt att sålla agnarna från vetet. Men hur då? En snabb titt på nätets alla företagssidor kan ge en del av svaren, men inte helheten. Att i stället beställa en kreditupplysning är en billig försäkring. Då får du information om betalningsanmärkningar, skulder, information om betalningsbeteenden och mycket mer.

Det kan också vara bra att hålla koll på dina befintliga kunder – där sker nämligen nästan 80 procent av företagens kreditförluster. En enkel lösning är att beställa en automatisk bevakning på kunderna, då blir du informerad så fort det sker en stor förändring i företagen du gör affärer med.

Klicka här för att se hur du kan ta in en kreditupplysning på nya kunder redan i dag!


2. Formulera fakturan rätt
En faktura ska avspegla parternas överenskommelse och vara väldigt tydlig. Den får inte ha några små fel som gör att kunden kan strunta i att betala – och i värsta fall skicka tillbaka fakturan till dig när 30 dagar redan har gått. Se till att du har med alla uppgifter på fakturan. En välformulerad faktura ska besvara frågor som:

  • Är det här en faktura, ett erbjudande eller en påminnelse?
  • Vad refererar alla siffrorna på fakturan till?
  • När ska fakturan vara betald?

Se också till att ha ett skriftligt avtal kring det uppdrag som fakturan avser – eller se åtminstone till att ha en skriftlig bekräftelse, till exempel per mail, som ni kan hänvisa till.


3. Sälj fakturorna
Allt fler företag väljer att sälja sina fakturor i stället för att behöva vänta på pengarna. Då får du betalt på dagen i stället för att behöva vänta 30 dagar eller mer. Dessutom slipper du bli irriterad över sena betalningar och du kan till och med bli av med själva kreditrisken. Du slipper också all administration och allt krångel som hör faktureringen till, och frigör tid till din kärnverksamhet.

Du kan välja att sälja alla dina fakturor eller att sälja enstaka fakturor när företagets likviditet behöver ett extra lyft. Att sälja sina fakturor är inte heller så dyrt som många tror; du kan ofta räkna med att få behålla 98 procent av fakturans värde.

Klicka här för att räkna på hur mycket du får behålla när du säljer din faktura.


4. Fånga upp kunden i tid med hjälp av inkasso

Genom att samarbeta med ett finans- eller inkassoföretag sparar du tid och ökar dessutom chansen att få betalt. Inkassobolag kan skicka ett krav – men också hjälpa dig att få betalt innan dess.

Välj ett inkassoföretag som låter dig som kund använda deras stämpel redan på din egen påminnelse, tillsammans med en upplysning om att inkassoföretaget tar över om inte påminnelsen betalas. En betalningsuppmaning från ett inkassobolag väger klart tyngre än ännu en påminnelse från dig, och det ökar chansen för att din kund prioriterar just din faktura i betalningshögen.

Klicka här för att läsa mer om hur en inkassotjänst med stämpel kan hjälpa dig att få betalt. 

Fireworks_640x300

Nyårsutmaningen: Så maxar du likviditeten under första kvartalet

Guider
Vintern är en klurig tid för egenföretagare. Först är det jul- och nyårsledighet och sedan ska bolagsskatt och moms betalas in. Här är tipsen som gör att du slipper fundera över likviditeten 2017.
Intrum8-640x300

Så slipper du sena betalningar

Guider
”Äsch, det löser sig nog” – så har de flesta småföretag tänkt när kunden inte betalar sin faktura. Men så tänker garanterat inte storföretagen, framför allt inte de som är lönsamma. De tar i stället kontroll över sina betalningar med de här tre metoderna.
adviser

Gör som Adviser: Använd stämpeln och få betalt snabbare!

Guider
Kommer dina betalningar ofta in lite för sent? Du är inte ensam – många småföretag har problem med sena betalningar och det kan skada likviditeten. Företaget Adviser använder Intrum Justitias stämpel på sina påminnelser och har sett stora förbättringar.
Intrum5-640x300

5 säkra vägar till en större kassa

Guider
Dålig likviditet är ett av de största problemen för Sveriges företagare – inte minst när både skatt och moms ska betalas i början av året. Så kolla in dessa cash flow-knep som alla kan hjälpa dig inför 2017.
Intrum4-640x300

Gör som vi, sälj dina fakturor!

Guider
Genom att sälja sina fakturor fick de här företagen bättre likviditet och mindre pappersarbete. Här är deras bästa tips.
Intrum3-640x300

Sena betalningar kan bli en ond spiral

Guider
Om du accepterar kundernas sena betalningar så kommer de att fortsätta dra ut på betalningarna. Här är skälen till att det kan vara en katastrof.