Guider
Bookmark and Share

Sena betalningar kan bli en ond spiral

Intrum3-640x300
Om du accepterar kundernas sena betalningar så kommer de att fortsätta dra ut på betalningarna. Här är skälen till att det kan vara en katastrof.

För många företagare är sena fakturor vardag. Det tar några extra dagar, kanske en vecka, och sen kommer pengarna in. Eller så krävs det en påminnelse för att något ska hända. Det här är så klart ingen tillfällighet – att betala fakturan i tid är ju lika lätt som att betala den för sent. Att slira på betalningen är ofta ett sätt för kunden att förstärka sin likviditet, på bekostnad av din.

Det här kanske inte låter som ett stort problem, men det kan bli det. Skälen till det är tre:

1. När dina kunder lär sig att det är ok att betala dina fakturor lite sent så kan det drabba dig den dagen du har egna underleverantörer att betala. Du vill förstås betala dina leverantörer i tid och det kan bli svårt när du själv inte har fått in pengarna. Vill det sig illa kan alltså de sena betalningarna leda till att du får sämre relationer till dina egna leverantörer.

2. Moms, löner och skatter ska också betalas i tid – för många företagare är till exempel februari och mars månader då både moms och skatt ska betalas in. Om du då inte får betalt på förfallodatumet kan det i värsta fall innebära att du måste ta ett lån eller använda din kredit och det kostar pengar i form av ränta.

3. Dagen din kund får ekonomiska problem och inte kan betala alla sina fakturor – gissa vilka företag han eller hon inte betalar? Just det, de företag som aldrig har krävt att få betalt i tid. I värsta fall kan de där extra dagarna alltså leda till att du inte får betalt överhuvudtaget. Hur dyrt det kan bli kan du läsa här.

För att slippa dessa problem är det viktigt att visa att du vill ha betalt. Var tydlig i hur du formulerar din faktura och i hur du sköter dina eventuella påminnelser.

Allt fler företag, stora som små, tar också hjälp av ett finans- eller inkassobolag för att få hjälp att få betalt snabbare. Antingen säljer de sina fakturor eller så får de hjälp med att få in betalningen när den uteblir. Förutom de uppenbara fördelarna med dessa tjänster så signalerar de också att du vill ha betalt för ditt arbete – i tid. 


Hur mycket kan du tjäna på fakturaköp?
Vill du veta hur mycket du kan tjäna på att använda dig av fakturaköp? Här i kalkylen nedan kan du lätt räkna ut det genom att fylla i antal fakturor per år, din årliga omsättning och din normala kredittid. Ett företag som skickar 100 fakturor per år, omsätter drygt tre miljoner kronor per år och har en kredittid på 30 dagar kan till exempel spara över 40 000 kronor per år. Det inkluderar bland annat administration, möjlig ränta på ditt kapital och en utebliven risk för kundförluster.
Läs mer om hur Sveriges småföretagare blir tryggare med hjälp av en inkassotjänst! 


Fireworks_640x300

Nyårsutmaningen: Så maxar du likviditeten under första kvartalet

Guider
Vintern är en klurig tid för egenföretagare. Först är det jul- och nyårsledighet och sedan ska bolagsskatt och moms betalas in. Här är tipsen som gör att du slipper fundera över likviditeten 2017.
Intrum8-640x300

Så slipper du sena betalningar

Guider
”Äsch, det löser sig nog” – så har de flesta småföretag tänkt när kunden inte betalar sin faktura. Men så tänker garanterat inte storföretagen, framför allt inte de som är lönsamma. De tar i stället kontroll över sina betalningar med de här tre metoderna.
adviser

Gör som Adviser: Använd stämpeln och få betalt snabbare!

Guider
Kommer dina betalningar ofta in lite för sent? Du är inte ensam – många småföretag har problem med sena betalningar och det kan skada likviditeten. Företaget Adviser använder Intrum Justitias stämpel på sina påminnelser och har sett stora förbättringar.
Intrum5-640x300

5 säkra vägar till en större kassa

Guider
Dålig likviditet är ett av de största problemen för Sveriges företagare – inte minst när både skatt och moms ska betalas i början av året. Så kolla in dessa cash flow-knep som alla kan hjälpa dig inför 2017.
Intrum4-640x300

Gör som vi, sälj dina fakturor!

Guider
Genom att sälja sina fakturor fick de här företagen bättre likviditet och mindre pappersarbete. Här är deras bästa tips.
Intrum2-640x300

Aldrig mer sena fakturor –
så här gör du!

Guider
Det är lika irriterande varje gång – förfallodatumet har passerat men ännu har du inte fått betalt. Så här ser du till att få betalt i tid 2017.